The project was sited on a long, sloping block (16.75m wide  x 121m long) with a 3 metre level change from street to the rear boundary. The relatively modest facade of black cedar and white render gives little away as to what lies beyond the front door. On entry you immediately notice the 7m “floating” slot window above flooding the hall with Northern light and providing views of the sky and trees. Your eye is then drawn down the hall to the double height void of the open plan living room and through a 2m x 6m window revealing a block that extends for another 75m, creating a genuine 'wow' response from first time visitors. 



In a switch to what is the norm when renovating, where the front is maintained and the new addition is to the rear, it was decided to retain and renovate the back part of the house and the new addition would be built at the front allowing a complete change to the front facade.   The new addition included the garage, sitting room, theatre, study and open plan living, dining area with a double height void running the length of the room with a 'bridge' to the master zone above. 



The children's wing was maintained within the structure of the original 70s building, however whilst we kept the layout of the original bedrooms, bathrooms and playroom, the building was completely stripped back to slab and frame.  A new modern flat roof was built with the hall ceiling raised to 3m, matching the roof detail of the new extension with a slot window running the full 18m length of the hall and new commercial full height window frames added, completely transforming the building.

 

The existing backyard had an old pool and tennis court, and rambled down the block with no terraced areas so the whole outdoor area required a complete overhaul. Retaining walls were constructed to create 4 levels including entertaining terrace, pool terrace, large grass area and tennis court, each connected by a wide central stair linking the outdoor spaces together beautifully.  A new pool was built, tennis court renovated and a formal layered garden planted to complement the overall design.  The only original tree left on the site was a beautiful old elm tree, which was incorporated into the landscape design plan so that it sat perfectly in the reconfigured backyard.​



Featured in Home Beautiful, Living Etc. Used as location shoot for Tupperware, Holeproof, Nintendo, Mitre 10, Lite & Easy, Homyped, Carpet Choice.

1/24
Renovation of a 70s home & new modern extension to the front of the building.   New fully landscaped gardens including pool.

Canterbury House